GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre problema lipsei apei calde și căldurii din București: Persoanele care nu beneficiază de aceste servicii ar putea să ceară despăgubiri | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre problema lipsei apei calde și căldurii din București: Persoanele care nu beneficiază de aceste servicii ar putea să ceară despăgubiri | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Avocatul Adrian Cuculis, despre problema lipsei apei calde și căldurii din București: Persoanele care nu beneficiază de aceste servicii ar putea să ceară despăgubiri | VIDEO
Publicat: 15/12/2020, 15:03
Actualizat: 15/12/2020, 16:49

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit marți la GÂNDUL LIVE despre soluțiile pe care le-ar putea avea, din punct de vedere legal, bucureștenii care se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii în apartamente.

El spune că faptul că proprietarii sunt taxați pentru servicii de care nu beneficiază este incorect.

„E mai degrabă de făcut analiză socială, dacă vreți, până la urmă și pe indicatorii pe care Termoenergetica i-a pus la dispoziția publicului. Ar trebui să dăm niște cifre, care mi se par extrem de relevante: 20% din capacitatea de funcționare a Termoenergetica sau, mă rog, din capacitatea de distribuție a agentului termic este nefuncțională, iar din ăștia 80% care au mai rămas disponibili, vreo 95% spun că funcționează fără întreruperi. Informațiile le am direct de pe site-ul lor, am făcut un pic de investigație.

Pe de altă parte, o auzeam pe o doamnă care locuiește în sectorul 6, plătitoare de factură că urmează să se intereseze ce are de făcut ca să anuleze facturile respective. Păi este ca și cum tu îți cumperi o consolă de jocuri de la un magazin online și ți se trimite doar cutia și te obligă să plătești și consola. Cam același lucru se întâmplă și aici. Ție prin calorifere ți-o curge apa, dar e rece”, a spus Cuculis la GÂNDUL LIVE.

Adrian Cuculis: Autoritățile ar trebui să gândească o schemă prin care să subvenționeze achiziția de metode alternative de încălzire

Totodată, acesta sugerează că autoritățile ar trebui ca, în aceste condiții, să găsească metode prin care să îi ajute pe cetățeni să se încălzească prin metode alternative. El mai spune că, cel mai probabil, lucrările de modernizare a rețelei de termoficare din București vor dura ani de zile.

„Asta cu greaua moștenire este de la Ceaușescu încoace, pentru că nu putem să vorbim de ultimii cinci ani, nici de 15, nici de 20. Pentru că acum 30-40 de ani se folosea plumb, printre altele și trebuie înlocuite. Nu vorbim de o procedură care o să dureze un an. Eu cred că în următorii zece ani de zile va trebui să săpăm în tot Bucureștiul, să blocăm circulația, să avem nervii întinși la maxim, ca să putem să schimbăm toată rețeaua pentru că în continuare sunt țevi de termoficare care ies din pământ, alea nu au niciun fel de protecție la pierderea de cantități industriale de căldură. Mergând pe același raționament, pot să dau un sfat: dacă nu sunt în stare să refacă toată rețeaua, pentru că este o procedură extrem de greoaie, hai să gândim acolo unde nu putem face lucrul ăsta, o subvenționare serioasă pentru ca oamenii să găsească surse alternative de încălzire”, spune el.

Avocatul a adăugat că un proces cu RADET sau ELCEN ar fi dificil, dar menționează că bucureștenii ar putea acționa în instanță asociațiile de proprietari, deoarece acestea sunt cele care le cer cetățenilor bani pentru servicii de care nu beneficiază.

„Pe partea cealaltă, tu trimiți apă rece în calorifere, nu au apă caldă cu care să se spele și le ceri și facturi probabil crescute în perioada asta. Așa nu se poate și sigur că Protecția Consumatorului ar putea să aibă un cuvânt de spus, dar ce să vezi, cu cine să te judeci? Că dacă te judeci cu ELCEN, ELCEN o să spună că obligația de distribuire a agentului termic se duce către Termoenergetica, iar Termoenergetica spune că ELCEN trebuie să producă apa caldă. Nu te judeci nici cu Termoenergetica, nu te judeci nici cu ELCEN, pentru că oricum ar fi o luptă cu morile de vânt, te judeci cu cine? Cu asociația de proprietari, pentru că ea îți spune la final de lună că trebuie să plătești nu știu ce sumă după ce citește acele contoare din subsolul blocului și de acolo se împarte corespunzător cât ai de plată. Și asociația de proprietari are mai departe obligația să se judece în numele proprietarilor cu orice fel de instituție. Nu aș omite nici primăria sau consiliul local care a contractat serviciile respective, acolo ar trebui văzute contractele, cum sunt semnate, puse la dispoziția publicului, pentru ca cei care se consideră vătămați în drepturile lor, familiile care au copii mici sau bătrânii care au nevoie efectiv de mai mult de 16 grade în casă să solicite despăgubiri de natură morală, pentru că se încadrează după oricare normă să primească acele despăgubiri. Primăria este cea care trebuie să se asigure că lucrurile funcționează, iar dacă apar disfuncționalități de genul acesta, să despăgubească corespunzător”, a adăugat Cuculis la GÂNDUL LIVE.

Probleme mari cu apa caldă și căldura în București

În plină iarnă și pandemie, mii de imobile din Capitală, majoritatea blocuri, nu au deloc apă caldă sau căldură ori agentul termic nu este livrat la parametri, astfel că apa caldă și caloriferele sunt mai tot timpul reci.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că Primăria nu poate face decât unele reparaţii la ţevile de termoficare, în această iarnă, dar şi că în multe dintre cazuri, imediat după ce este finalizată lucrarea, ţeava plesneşte din nou. În aceste condiţii, bucureştenii vor avea trei luni de iarnă la fel ca ultimele două-trei săptămâni.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în ceea ce privește lipsa apei calde și căldurii din București.

Anunțul a fost făcut de instituție marți, prin intermediul unui comunicat de presă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună